woensdag 28 december 2022

Jaarwisseling 2022 - 2023

2022-12-27 22:33:16
Een bericht van de gemeente:


Na twee jaar van coronabeperkingen kan de jaarwisseling 2022-2023 zo goed als normaal worden gevierd. Veel mag, maar er zijn ook regels. Diverse besturen van Dorpsbelangen en Wijkraden hebben ons gevraagd met duidelijke richtlijnen te komen. Onderstaande posters hangen op diverse plekken in het dorp, ook zal op Facebook, Instagram en Twitter een en ander gedeeld worden door de gemeente. 

Vuurwerk

De jaarwisseling komt eraan! In onze gemeente mag je tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur gewoon vuurwerk afsteken. De landelijke regels rondom vuurwerk zijn wel veranderd in de afgelopen jaren. Kijk op www.nieuwevuurwerkregels.nl voor de regels en tips!

Carbidschieten

De jaarwisseling komt eraan! Een echte traditie bij oudejaarsdag is het carbidschieten. In onze gemeente mag je op 31 december 2022 tussen 06.00 en 22.00 uur carbidschieten, als je dat van te voren met de gemeente hebt geregeld. Benieuwd op welke locaties er carbid wordt geschoten en de regels? Check: www.noardeast-fryslan.nl/carbidschieten

Fikkie stoken

De jaarwisseling komt eraan! Fikkie stoken? Dat mag, maar alleen in tonnen.

  • Houd de wegen (en kruispunten) vrij voor hulpdiensten.
  • Houd rekening met elkaar op straat, de omwonenden en omgeving (bebouwing).
  • Voorkom schade! En ruim het afval na afloop met elkaar op.
  • Op een paar plekken worden vreugdevuren georganiseerd. In Reitsum, Burdaard, Ferwert, Hantum en Metslawier. De vreugdevuren zijn in deze dorpen op de aangewezen locaties toegestaan.

Schade

De jaarwisseling staat voor de deur! Vanaf vandaag mag je vuurwerk kopen. Het afsteken van vuurwerk mag zaterdagavond pas. De meeste mensen weten hoe ze op een verantwoorde manier vuurwerk moeten afsteken. Doe dat ook. Hâld it kopke der by en foarkom letsel en skea!

Tips om schade te voorkomen:

  • Berg brandbaar materiaal zoveel mogelijk op. Denk aan huisvuil, kerstbomen, bouwmaterialen en afvalcontainers. Zorg er ook voor dat het niet voor het grijpen ligt.
  • Fikkie stoken mag alleen in tonnen, uit de buurt van bebouwing en niet op wegen en kruispunten.
  • Tijdens de jaarwisseling bestaat de kans dat er ongeregeldheden plaatsvinden. De gemeente, politie en brandweer treffen maatregelen om dit te voorkomen. Zo wordt brandbaar materiaal weggehaald. Volg de aanwijzingen van de hulpdiensten altijd op.

Vlog van Wiebe Auke

We kunnen bij-na aftellen naar 2023! Veel carbidploegen en feestorganisatoren, de gemeente en hulpdiensten zijn al vroeg begonnen met de voorbereidingen voor de jaarwisseling. Vlogger Wiebe Auke nam vorige week een kijkje achter de schermen.

Bekijk hier de vlog.

Posters


Naar overzicht