Uitgelicht
dinsdag 3 oktober 2023

Rotonde: update werkzaamheden en veiligheid

2023-10-03 15:03:35

Omdat we veel vragen binnenkrijgen over de verkeersregelinstallatie (VRI), de sluiproute en de huidige werkzaamheden, is hier een update vanuit de projectleiding van de provincie voor de rotonde.

Werkzaamheden

De werkzaamheden voor de aanleg van de rotonde bestaan uit een aantal fases. Er moeten veel verschillende werkzaamheden gebeuren op een klein stukje grond. Niet alle partijen kunnen tegelijk aan het werk en moeten dus op elkaar wachten voor ze aan de slag kunnen. Daardoor lijkt het soms alsof er niet veel gebeurt. Bovendien kan het voorkomen dat een partij eerder klaar is dan gepland, maar dat de andere partij niet eerder kan beginnen doordat de benodigde materialen of mensen niet eerder beschikbaar zijn.

Soms komen we onverwachte zaken tegen, zoals asbest verdachte buizen. In dat geval gaat veiligheid voor en leggen we het werk stil totdat de buizen opgeruimd zijn.

Op dit moment worden door de nutsbedrijven de laatste kabels en leidingen verlegd. Zodra zij klaar zijn kan de aannemer starten met de bouw van de rotonde.

Verkeersregelinstallatie

Om het verkeer op de provinciale weg langs de werkzaamheden te leiden is er een verkeersinstallatie geplaatst. Door deze verkeersregelinstallatie kunnen de rijrichtingen om-en-om het werk passeren. Omdat mensen op elkaar moeten wachten, tot de rijbaan weer vrij is, geeft dit vertraging en soms files.

De verkeersregelinstallatie is voor alle kanten zo optimaal mogelijk ingeregeld. Dat betekent niet dat verkeer snel door kan rijden. Het betekent wel dat met deze instelling iedere automobilist de best mogelijke doorgang heeft.

Op dit moment is de cyclus van de verkeersregelinstallatie 5 tot 7 minuten. Daarnaast is het zo dat als er geen verkeer aankomt, de verkeersregelinstallatie op rood gaat. Fietsers moeten op een knop drukken om groen licht te krijgen.

Knip in Offingaweg

Veel automobilisten, met een lokale bestemming, vinden de wachttijd van de verkeersregelinstallatie te lang en kiezen voor een sluiproute door Hallum. De gemeente heeft inmiddels, in overleg met het Doarpsbelang, met betonnen blokken een ‘knip’ aangebracht op de Offingaweg.

Dit lijkt een deel van het sluipverkeer weg te nemen, maar nog niet alles. Vooral op de rondweg is het verkeer toegenomen. Provincie, gemeente en Doarpsbelang zijn in overleg welke maatregelen we nog meer kunnen nemen. Het nadeel is, dat door elke maatregel Hallum verder ‘op slot’ komt te zitten.

Adviesroute

Voor doorgaand verkeer is er een adviesroute. Deze loopt via Dokkum, Ryptsjerk en Stiens.

Visualisatie rotonde Hallum 2 1


Naar overzicht