Uitgelicht
donderdag 5 januari 2023

Schilderij van omgekomen verzetsstrijder na ruim 80 jaar terug bij de familie.

2023-01-05 21:03:45

Sijbren Jan Boersma uit Hallum vocht in de meidagen van 1940 en sloot zich vervolgens aan bij het verzet. Hij overleefde alle acties, maar werd kort na de bevrijding toch nog een oorlogsslachtoffer. In de familie is anno 2023 niet zoveel meer van hem bekend. De blijdschap is dus groot dat er na al die jaren ineens een tastbare herinnering aan hem opduikt.

Na de oorlog was er in Ferwerd een bijeenkomst van verzetsmensen, waarbij het plan werd opgevat een groepsfoto te maken, als een soort afscheid van het verzetsleven dat ze hadden geleid. Ongelukkigerwijze ging er een volautomatische mitrailleur, de zogenaamde bren, af, midden in de groep mannen. De kogels vlogen in het rond. Eén man werd op slag gedood. Sijbren Jan Boersma werd getroffen en raakte ernstig gewond. Hij werd door de Canadezen naar een ziekenhuis in Nijmegen gebracht, waar hij wekenlang heeft gevochten voor zijn leven, maar helaas overleed hij op 21 juli 1945, 24 jaar oud.

In 2022 werd bekend dat hij een schilderij heeft gemaakt. Het werd aan Tresoar aangeboden door dhr. Paul Bruijstens, de zoon van de man die het schilderij waarschijnlijk van Sijbren Jan heeft gekregen. Na intensief speurwerk van Johannes Boorsma en Yvonne te Nijenhuis, die op dit moment samenwerken om deel 7 van de serie ‘De oorlog een gezicht gegeven’, over Ferwerderadeel in de Tweede Wereldoorlog samen te stellen, waarin dit verhaal natuurlijk een plek zal krijgen, kon het schilderij op 5 januari 2023 overhandigd worden aan de familie, aan de man die vernoemd werd naar zijn zo onfortuinlijk omgekomen 'omke Siep'. Het was een bijzondere gebeurtenis.


Naar overzicht