Oud papier Hallum

Lees hier alles over de inzameling van oud papier in Hallum

In Hallum zijn er twee partijen die het oud papier inzamelen. Dit zijn Kaatsvereniging Hallum op de eerste zaterdag van de maand en OPAH - Oud Papier Hallum, voorheen met een vaste route op de laatste maandag van de maand.

Kaatsvereniging Hallum

De inzamelingsactie van Kaatsvereniging Hallum en de opbrengst daarvan is voor de kaatsvereniging zelf. De kaatsvereninging rijd de eerste zaterdag van de maand door het dorp om oud papier op te halen. Met het aanbieden van het oud papier op de eerste zaterdag van de maand steun je direct de kaatsvereniging.

OPAH - Oud Papier Hallum

OPAH is per 1 november 2022 ondergebracht bij Doarpsbelang Hallum. Fred Jansen heeft afgelopen zomer bij Doarpsbelang aangegeven te willen stoppen met het ophalen en coördineren van Oud papier Hallum. Doarpsbelang heeft nu het beheer en de regie van de papiercontainers op het terein bij de fabriek van Hellema overgenomen. Wiebe Terpstra is nog steeds verbonden aan Oud papier Hallum en regelt voor Doarpsbelang het wisselen en controleren van de containers.

Route OPAH

Op de laatste maandag van de maand werd door OPAH het oud papier op een vaste route door het dorp opgehaald, helaas kan dit (voorlopig) niet meer gedaan worden, er zijn hier op dit moment namelijk geen vrijwilligers meer voor beschikbaar. Bij dezen doen wij dan ook een oproep voor een aantal vrijwilligers die bereid zijn om elke maand (of afwisselend bij voldoende aanmeldingen) weer een route te doen door het dorp, zodat de containers weer extra gevuld kunnen worden. Lees hier hoe je je kunt aanmelden.

Zelf brengen

Omdat het oud papier per kilo een mooie bedrag oplevert en de opbrengst voor het dorp is, doen wij een beroep op iedereen in en rondom Hallum om jullie oud papier en karton vanaf 1 november 2022 zelf of gezamenlijk met een aantal buren, te komen brengen in de containers bij de fabriek van Hellema, hieronder staat een plattegrond waarop je kan zien waar je precies moet zijn. De opbrengsten van OPAH zijn voor het dorp en gaan als inkomsten naar het nieuwe Doarpsfûns Hallum. Met het brengen van het oud papier naar de papiercontainers steun je vele verenigingen en initiatieven in het dorp via Doarpsfûns Hallum. 

Kom zelf je oud papier brengen, of spreek wat af met de buren of buurt om het te brengen

Doarspbelang hoopt dat de stroom van oud papier zijn weg blijft vinden naar de papiercontainers van OPAH en dat je jouw oud papier samen met dat van de buren en de buurt komt brengen naar de containers aan de Doniaweg. Met de inzet van velen uit het dorp moet het mogelijk zijn om per jaar de vele duizenden euro's aan oud papier te blijven verzamelen, maar nu voor het Doarpsfûns Hallum en dus voor heel het dorp.

Lees hieronder verder, bekijk de plattegrond waar de containers staan en waar je op moet letten bij het brengen van het oud papier in de containers.

Nieuw!

Doarpsfûns Hallum

Doarpsbelang Hallum wil graag het hele dorp laten profiteren van de opbrengsten van het oud papier. Door de komst van Delta Netwerk met de glasvezelcampagne en het aangekondigde stoppen van Fred Jansen met OPAH, heeft Doarpsbelang Hallum besloten Doarpsfûns Hallum in het leven te roepen.

Het fonds is bedoeld voor verenigingen, stichtingen, commissies en andere initiatieven in het dorp. Zij kunnen een aanvraag doen voor een bijdrage in de kosten van een activiteit, een nieuw initiatief of voor de aanschaf van nieuwe materialen.

We hopen op een mooi startbedrag voor het Doarpsfûns Hallum doormiddel van de sponsoractie van Delta Netwerk van de glasvezelcampagne. Maar daarnaast gaan we ervan uit dat het fonds maandelijks weer aangevuld wordt door de opbrengsten van het oud papier. En met zijn allen kunnen we dat voor elkaar krijgen door zoveel mogelijk oud papier naar de containers te brengen.

​Doarpsbelang Hallum

Waar staat de container?

De papiercontainers staan naast de fabriek van Hellema aan de Doniaweg 53a. Vanuit het dorp neem je de laatste afslag naar het terrein van Hellema, voorbij de nieuwbouw. Er staat ook een bordje met een pijl en Papiercontainer erop, bij de inrit. 

Waar moet je op letten

Als je het oud papier in de containers bij Hellema brengt, probeer dit dan zo hoog en compact mogelijk op te stapelen. Probeer het oud papier zoveel mogelijk in dozen te verzamelen zodat dit ook makkelijker stapelt. Hoe compacter er gestapeld wordt, hoe meer papier er in past. Voor het transport van een container moet namelijk betaalt worden en als een container goed vol zit (zwaarder is) levert dat netto veel meer op.

  • Papier en folders verzamelen in dozen
  • Compact en hoog stapelen
  • Achterin beginnen en zoveel mogelijk opvullen
  • Nadien de containerdeur weer dichtdoen
  • Het wordt gewaardeerd als je meehelpt de container zo vol mogelijk te krijgen!

Zo moet het niet

Helaas gebeurt het soms dat er ook materialen in de container gebracht of achtergelaten worden die er niet in horen. Als er materialen in de container zitten die er niet in horen dan wordt de hele container afgekeurd en dat is echt zonde van het geld. De container is alleen bedoeld voor oud papier en karton! Hiernaast een foto van hoe het niet hoort.

  • Geen piepschuim en geen plastic
  • Geen glas of flessen
  • Geen hout, gips, puin en sloopafval
  • Geen papierdump en weer gaan
Oud papier Hallum

Meld je aan als vrijwilliger

Ben jij enthousiast geworden of wil je samen met een paar dorpsgenoten meehelpen weer een route door het dorp voor het oud papier mogelijk te maken, meld je/jullie dan nu aan als vrijwilliger(s). Klik hier om je aan te melden. 

Belangrijk is wel dat je een auto met trekhaak hebt. Doarpsbelang kan voor een kar zorgen als je die zelf niet hebt. Als je een grote bestelbus hebt is natuurlijk ook een optie. Per route worden de brandstofkosten vergoed en elk jaar bedanken wij onze vrijwilligers met een mooi eindejaarspakket!