Door de Bibliotheek Hallum opdinsdag 12 maart 2024

Word (digitaal) vaardig met de bibliotheek

2024-03-12 11:07:34
digitaal vaardig vaardigheden bibliotheek email internet hulp uitleg jongen man vrouw tablet

In de wereld van vandaag gebruiken we veel computers, telefoons en andere slimme apparaten. Het is belangrijk dat we weten hoe we hiermee moeten omgaan. Dat is wat we "digitale vaardigheden" noemen. Of je nu jong of oud bent, het leren van deze vaardigheden kan je helpen om je weg te vinden in de moderne maatschappij.

Stel je voor dat je een vriend een bericht wilt sturen of dat je online naar informatie wilt zoeken. Dit zijn voorbeelden die digitale vaardigheden vereisen. Ook op school of op het werk gebruiken we vaak computers. Als je weet hoe je ze moet gebruiken, wordt alles een stuk gemakkelijker. Niet allen digitale vaardigheden zijn belangrijk, ook de basisvaardigheden, zoals lezen en schrijven zijn van belang om mee te kunnen doen in onze maatschappij.

Wat kan de bibliotheek voor je doen?

Leer omgaan met een computer, tablet of mobiele telefoon. Doe een onlinecursus of volg een workshop. De bibliotheek kan je helpen bij elke (digitale) vraag. Zo zijn er veel gratis workshops en cursussen in de bibliotheek. Of je nu wilt leren typen, e-mails wilt versturen of veilig op het internet wilt surfen, er is voor elk wat wils.

De komende maand zijn er workshops over veilig internetbankieren, omgaan met sociale media, leer appen met WhatsApp, maar ook voor andere digitale vragen kun je terecht.

Het Digi-Taalhuis in de bibliotheek

Naast alle digitale vaardigheden, zijn de basisvaardigheden zoals lezen en schrijven belangrijk. Het Digi-Taalhuis in de bibliotheek kan je daarbij helpen. Samen met een vrijwilliger ga je in het Digi-Taalhuis aan de slag met wat jij graag wilt leren of beter in wilt worden op het gebied van lezen, schrijven, spreken of zelf computeren.

Informatiepunt Digitale Overheid

Het Informatiepunt Digitale Overheid in de bibliotheek is er voor je als je een vraag hebt over bijvoorbeeld belastingen en toeslagen, het regelen van zorg, het verlengen van je rijbewijs, het aanvragen van een AOW of als je er niet uitkomt met een verkeersboete. De medewerkers van de bibliotheek denken met je mee en geven informatie zodat je verder kunt. Wij kunnen ook een afspraak voor je maken met een organisatie die je verder helpt. Hiervoor hoef je geen lid te zijn van de bibliotheek.

Ben jij tussen de 14 en 21 jaar?

Dan krijg je ook te maken met digitale zaken die je moet regelen bij verschillende organisaties. Bijvoorbeeld het aanvragen van je DigiD, het terugvragen van loonheffing van je bijbaan, en het regelen van studiefinanciering. Maar ook vragen zoals wie mag er een kopie van jouw ID-kaart maken? Wat is een basisbeurs? En is een zorgverzekering voor iedereen verplicht? Kom naar de bibliotheek of kijk op digi-dingendesk.nl.

Kom en Ontdek!

Dus, waar wacht je nog op? Ga naar de bibliotheek bij jou in de buurt en ontdek welke digitale en taal mogelijkheden ze hebben. Of bel met onze klantenservice op 088 – 16 56 123.


Naar overzicht