Uitgelicht
Door Informatiecentrum Historisch Hallum opzondag 28 april 2024

Oorlogsverhalen uit Hallum vereeuwigd in een boek

2024-04-28 22:57:24
Origineel: RTV NOF | Lisa Taekema

HALLUM – Zo’n twee jaar geleden kwam Evert Feenstra van het Informatiecentrum Historisch Hallum in contact met Gerrit Zagema (89), die hem na enige tijd verhalen begon te vertellen over de Tweede Wereldoorlog. Dit contact resulteerde uiteindelijk in het boek: Myn oarlochsjierren yn Hallum.

Het contact begon met een ansichtkaart van Zagema die Feenstra op zijn Facebook had geplaatst. Na een aantal oppervlakkige gesprekken, begon Zagema zijn belevingen tijdens de oorlog in Hallum te vertellen. Feenstra vroeg hem of hij deze verhalen ook op papier wilde zetten, maar hier moest hij even over nadenken.

“Nei in goed wike krige ik al in opsetsje fia de mail. En sa ’n healjier letter krigen we in hiele lape tekst binnen”, vertelt Feenstra. Samen met Sieds Rienks, Sijmen van der Meer en Keimpe Vlietstra is het boek samengesteld. “It boek giet echt oer wat Gerrit belibbe hat yn dy tiid en dat fine we hiel bysûnder.”

Voor het nageslacht

Wat het Informatiecentrum Historisch Hallum ook erg belangrijk vindt, is dat de verhalen op deze manier bewaard blijven. “Der binne hieltyd minder minsken dy ’t de oarloch meimakke hawwe, dus dat wy dizze ferhalen noch fange kinne yn dit boek is foar ús hiel weardefol en bliuwt it ek bestean.”

Zaterdag 13 april werd het boek officieel gepresenteerd in het dorpshuis in Hallum. Er werden ook oude beelden vertoond en er was muzikale omlijsting verzorgd door Hans Timmerman. Ook is het boek vanaf deze dag te koop.

Boek kopen

Het boek is te koop bij Informatiecentrum Historisch Hallum. Het boek ligt niet in de regulieren handel, maar kan besteld worden bij Evert Feenstra via zijn e-mailadres: e.a.feenstra@hetnet.nl. Je kunt dan afspreken om het boek op te halen aan de deur tegen contante betaling of via een betaalverzoek. In overleg is verzending ook mogelijk, kosten afhankelijk van de gekozen verzendmogelijkheid. Het boek zelf kost € 12,–.

Oorlogsverhalen uit Hallum vereeuwigd in een boek

RTV NOF = De Streekomrop fan Noardeast-Fryslân, Dantumadiel, Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen foar Stêd, Waad & Wâlden.

Naar overzicht