Door Spikerdoarp Hallum opmaandag 28 augustus 2023

Spikerdoarp Hallum ‘Oer de Wrâld’ zit er ‘warmpjes’ bij

2023-09-23 08:57:41

Zo'n 150 kinderen in Hallum timmeren er weer op los tijdens het Spikerdoarp op 29, 30 en 31 augustus. Het thema is “Oer de Wrald”. We zitten er “warm” bij met zo'n 70 vrijwilligers, maar liefst 31 sponsoren en het traditionele vreugdevuur als afsluiter van dit prachtige evenement.

Maandagochtend om 7:00 uur staan de eerste vrijwilligers al klaar bij de parkeerplaats van het zwembad aan It Blikkelân in Hallum. Hier zetten ze de feesttent op voor het welbekende Spikerdoarp. Het terrein is nu nog leeg, maar ligt dinsdag 29 augustus vol met hout. We zorgen ervoor dat de kinderen om 9:30 los kunnen, na de welbekende ‘houtoorlog’, met het Spikerdoarp.

Al meer dan 30 jaar kent Hallum deze geweldige traditie, waar jong en oud samenkomt. Drie dagen lang bouwen kinderen aan prachtige hutten, tijdens het Spikerdoarp, in de laatste week van de schoolvakantie. In 1991 is dit initiatief ontstaan, om voor kinderen die niet op vakantie konden, toch een mooie vakantieweek te verzorgen. 

Tegenwoordig is Spikerdoarp voor alle kinderen uit Hallum. Dit jaar doen er 148 kinderen mee tussen de 6 en 12 jaar. Naast hutten bouwen doen we spelletjes, eten we pannenkoeken, is er een voorstelling, zingen we het ‘spikerlied’, maken we vlaggen voor op de hut en bedenken we workshops voor de opening. Dit jaar is het thema “Oer de Wrâld ”. Elke hut vertegenwoordigd een land. Welke landen dit zijn ontdek je tijdens de officiële opening van het Spikerdoarp op 30 augustus om 18:45 uur. Kom jij ook? Heel Hallum, maar ook oud inwoners en omwonenden, bewonderen dan de hutten die de kinderen gemaakt hebben. Dit jaar kun je ook een broodje hamburger of worst kopen naast de workshops bij de hutten. Je betaalt met ’spikers’ deze koop je bij de ingang op een kaart. De inkomsten worden gebruikt voor het volgende spikerdoarp. Deze 32e   editie sluiten we op donderdagavond 31 augustus weer “warm” af met ons vreugdevuur aan de Dwinger om 19:00.

Vrijwilligers en Sponsoren  

Spikerdoarp Hallum organiseren is niet van de een op andere dag geregeld. We hebben naast een betrokken bestuur, meer dan 70 vrijwilligers nodig om dit evenement te realiseren.  Elke groep heeft 2 begeleiders van 16 jaar of ouder. Dit jaar helpen meer dan 30 jongeren mee.  Donderdagochtend helpt de jeugd van 13 t/m 15 jaar met de spelletjes op het veld. We hebben een EHBO post die elke dag met meerdere vrijwilligers bemand is. Het opbouwen van de tent, het aan en afvoeren van hout, het verzorgen van eten en drinken voor de kinderen; alles wordt door vrijwilligers gerealiseerd. Ook het bestuur zit niet stil; in september plannen ze de eerste zaken en vanaf januari wordt er achter de schermen hard gewerkt om Spikerdoarp te organiseren.

We hebben vrijwilligers hard nodig, maar kunnen ook niet zonder inkomsten. Gelukkig draagt de gemeente haar steentje bij, alleen dat is niet genoeg. Het grootste gedeelte van de inkomsten regelen de kinderen en het Spikerdoarp helemaal zelf. Door onder andere de koekactie in mei, een bijdragen van ouders en niet te vergeten door de (vaste) sponsoren. Dit jaar dragen maar liefst 31 sponsoren ons een warm hart toe, waar we erg dankbaar voor zijn. Wie onze sponsoren zijn in 2023 zie je op het XL-scherm wat draait tijdens het Spikerdoarp en is te lezen op onze website www.spikerdoarphallum.nl. Bij deze staan we graag even extra stil bij alle sponsoren, vrijwilligers en begeleiders. Wat geweldig dat we voor onze kinderen en heel Hallum zo'n mooie traditie neer kunnen zetten. Iedereen vast ontzettend bedankt! Met elkaar bouwen we ons Spikerdoarp ‘Oer de Wrald’. Nieuwsgierig geworden? We zien jullie graag allemaal tijdens het Spikerdoarp Hallum op 29, 30 en 31 augustus.


Naar overzicht